The Sibelius Birth Town Foundation – Sibelius 150 jubilee year

150 vuotta siitä, kun Jean Sibelius syntyi, vietetään poikkeuksellista musiikki- ja kulttuurijuhlaa Suomessa ja maailmalla. Kansainvälinen suurtapahtuma ilmentää Sibeliuksen loistavaa säveltäjäuraa ja Suomen satavuotista itsenäisyyttä.

Sibelius-syntymäkunta Lahden kaupunki on paljon mukana juhlavuoden aikana. Kaupunki on elvyttänyt ja elvyttänyt Sibeliussaaren, ainoan paikan maailmassa, joka on osoittanut onnittelut säveltäjälle ja hänen sielulleen. Paikka oli syntymäpaikka ja paikka, jossa säveltäjä soitti viulua ensimmäisen kerran.

Lahden kaupunki on perustanut Sibeliuksen syntymäkuntafondin rahoittamaan kaupungissa tapahtuvia keskusteluja, tapahtumia ja projekteja. Fondi tuo paitsi yhteisöjen, myös alueellisten ja yleisten yhteisöjen ulkopuoliset osallistujat ja toimijat mukaan Sibeliuksen seppeleiden levitystyöhön maailman laajuisesti.

Sibelius Birth Town Foundation pyrkii parantamaan eri-ikäisten laaja-alaisen oppimisen, tiedonhankinnan ja taiteellisen esityksen mahdollisuuksia tavoitteenaan rakentaa paikallista juhlavuotta, antaen samalla mahdollisuuden osallistua samanlaiseen riemukseen sen historian ja kulttuurin luomiseksi. Ja uskomme, että se tekee siellä jotain hyvin erityistä 2020-vuonna.

Viime vuonna 2020 oli J. Sibeliuksen syntymän 150-vuotispäivä ja nyt, 2021, on hänen sata viisikymmentäviides vuosipäivänsä. Tämä merkittävä tapahtuma on tuonut uuden tuulen ja suuntauksen Hämeenlin adistyöhön. Hämeenlinnassa on moneen kertaan nostettu kunnioitusta yhdelle Suomen kuuluisimmasta säveltäjistä. Alueen Sibelius-syntymäpisteen perustamiseksi on hyväksytty tukirahoitus mm. Suomen Kulttuurirahasto, alueen kunnat sekä mm. useat yritykset ja yksityiset tahot.

Sibelius-syntymäpisteen juhlavuoden aikana on järjestetty monia erilaisia tapahtumia, joita ovat konsertit, lukuhetket ja erilaiset taidetapahtumat joissa kaikille halukkaille vierailijoille ja asukkaille on tarjolla runsaasti opastusta ja nautintoa Sibeliuksen musiikkia ja hienoa taiteellista harjoittelua selvittämiseen.

Tapaaminen Sibelius-syntymäpisteessä tarkoittaa myös vierailua vanhoihin historuiisiin rakennuksiin, jotka ovat suoraan liittyneet siihen maailmanlaajuiseen musiikilliseen ja taiteelliseen perintöön, jota J. Sibelius meille kaikille on jättänyt. Nauti konserteista, varaa paikallaolo nykytaiteiden näyttelyissä, osallistu erilaisiin taidekursseihin ja valmistaudu tutustumaan paikalliseen historiaan omin silmin, sillä sinun ei tarvitse olla esitaideaiheinen asiantuntija pitääkseen hauskaa Sibelius-syntymispisteellä!

Tänä vuonna Sibelius-säätiö viettää monin tavoin Jean Sibeliuksen syntymäpäiviä. 150 vuotta täyttävä musiikin suuri mestari syntyi 8. joulukuuta 1865 Kruununhaassa, jota me nykyään tunnemme Kaarinan kaupunkina.

Sibelius-säätiö on luonut Kruununhaan perinnön ja kotiseudun elinvoimaisuuden eteen monia erilaisia toimintoja. Heidän merkittävin projekti on Sibelius Birth Town -projekti, joka keskittyy Sibeliuksen luomien sosiaalisten ja taiteellisten avauksien suojeluun. Projektin tarkoitus on rakentaa Jean Sibeliuksen vision omaavan alueen, josta kaikki voivat yhdistää hänen elämänsä ja työnsä ja oppia hänen soittamastaan musiikista.

Nyt Syyskuussa, siihen mallil”omat kevat” -festivaali on vietetty Kruununhaassa ja he kertovat tapahtumasta nimellä “Sibelius Kapinallinen Spring”, mikä antaa tilaa taiteilijoille uutta vuonna 2020. Tapanin pyhinadivankila veti yleisönsa kesken heidak paivan festivali tunnelmissa aina loppuun asti.

Sibelius-säätiö juhlii myös muilla tapahtumilla ja niihin sisaltöihin pienemmilla talkshowssa ja jopa neulanompelutilaisuudessa Sibeliuksen musiikin äärellä. Kansainvalisen sijoittamisen hoitamiseksi, sotilastunnusten ottamiseksi ja isntien huomioimiseksi musiikin legendoja Kruunqnhaassa on mahdollisuus osallistua moniin tapahtumiin erilaisilla alueilla ympri Suomen ja myos maailmalla.

Sibeliuksen 150-vuotispäivä tuli juhlittua vuonna 2015. Olin etuoikeutettu osallistuessaan Sibelius Birth Town Foundationin järjestämään tilaisuuteen, kun yhdistys aloitti Sibelius-tutkimuskeskuksensa toiminnan juhlavuotta merkitsemään.

Keskus on tarkoitettu sekä ammattilaisille että harrastajille, ja sen toiminta kattaa ensimmäisten Sibeliuksen teosten esittelyn ja taustan selvittämisen lisäksi muun muassa musiikin historiaan, konsertoihin ja työpajoihin liittyvien tapahtumien esittelemisen ja oman äänekkään julkaisun avulla.

Vierailemalla tutkimuskeskuksessa asiakkaat voivat tutustua Sibeliuksen alkuvaiheen synnyinseudulle ja musiikkiperintöönsä. Alueelta löytyy myös yhteensopivasti vuoristomaisemien ulottuvilla muutama paikka joka tuntuu suoraan Sibeliukselle, kuten Jussarö, Pitkäkoski ja Pohjoismaisen metsäyhteiskunnan museo, jossa vieraat voivat nauttia musiikkihistoriasta erityyppisissä näyttelyissä.

Jos olet kiinnostunut oppimaan enemmän Sibeliusta ja hänen elämästään, kannattaa vierailla tutkimuskeskuksessa ja mielenkiintoisissa tutoritehtaissa. Tutkijat paikkakunnallaan tarjoavat eniten perehdytystunneja ja keskustelutilaisuuksia omistautuneille Sibelius-faneille ja -tutkijoille, ja projektin ovat tuoneet toimitetut tutkijoidemme maailmanlaajuisesti.

Jos haluat osallistua musiikkiesityksiin Sibeliukselle ominaisessa ympäristössä, tule tapahtumiin, joista jotkin ovat avoimia kaikille. Yhdistys myös organisoi matkoja opintojaksolle saksalaiseen Leipzigiin ja lukuisiin lomakohteeseen musiikillisille seikkailuille. Nautit aivan varmasti erilaisista äidinkielenkaverusolympialaisista Kiljavassa ja Suvituulissa kaikenlaisella mahdollisella musisoinnilla.

Sibelius Birth Town Foundation tuntee merkityksen suomalaisen säveltajan ymmärtämisestölle ja maailmanlaajuisen kiinnostuksensa joustavassa nykytekniikan avulla levittamisessa, mikä auttaa tuomaan paitsi taiteilijan lahjakkuuden myös hänen uskomattoman menestyksensä tulevaisuuden sukupolville tutustuttavaksi. Kehotankin kaikkia ottamaan osaa vapaaehtoiseen toimintaan ensi vuoden Sibeliuksen 150-vuotismuistojuhlassa!