Kategoriat
musiikki

Klassinen musiikki peleissä

Elokuvien lisäksi klassista musiikkia voi kuulla pelien puolella. Varmasti varsinkin nuoremmille pelit voivat olla oiva väylä löytää monipuolista musiikkia myös listahittien ulkopuolelta.

Taustamusiikissa jo pitkät perinteet

Videopeleissä klassista musiikkia on hyödynnetty taustamusiikissa jo kotikonsolien varhaisajoilta alkaen. Yksi pioneereja tässä oli 1984 julkaistu Elite, jonka taustalla soi Johan Strauss nuoremman Sininen Tonava.

Musiikki oli grafiikoiden tapaan pelkistettyä teknologian rajoituksista johtuen

Tunnistettavimpia videopelisävellyksiä on varmasti palikkapelien klassikon Tetriksen taustamusiikki. Game Boy version Music A perustuu venäläiseen, 1800-luvulta periytyvään Korobeiniki-kansanlauluun. (Music B on sävelletty Tetristä varten, C puolestaan on sovitus Bachin ns. ranskalaisen sarjan 3. osasta.

Uusissa peleissä äänimaailma on tietenkin huikeasti monipuolisempi, ja maailmalta löytyy maineikkaita yksinomaan pelimusiikkiin erikoistuneita säveltäjiä. Useilla heistä on klassisen musiikin tausta. Mainittakoon esimerkkinä vaikkapa coloradolainen Austin Wintory, joka on säveltänyt yli 300 ääniraitaa, peleihin ja elokuviin.

Myös klassikkoja hyödynnetään toki. Yksi muistettavimpia on alkuperäisen Resident Evilin ote Beethovenin kuutamosonaatista.

Rahapeleissä

Tärkeä osa rahapelien koukutusta on värikkäiden rullien ja kuvioiden lisäksi äänimaailma. Ja olivathan monet tunnetut säveltäjät myös innokkaita pelureita. Viuluvirtuoosi Niccolo Paganinin kerrotaan pantanneen soittimiaan pelivelkojen maksamiseksi, ja tietojen mukaan Mozart olisi uhkapelannut huomattavan osan varallisuudestaan.

Kolikkopelien sävellykset ovat usein videopeleihin verrattuna varsin yksioikoisia. Klassista vaikutustakin on kuitenkin joissain havaittavissa. Muun muassa suosittu Blueprintin Napoleon: Rise of an Empire sisältää jopa hieman aavemaisen aarian heti introssa.

blueprint napoleon kolikkopeli
Blueprintin Napoleon kolikkopeli

Kuuntelemaan pääsee useilla uusilla nettikasinoilla, kunhan Blueprint löytyy pelintarjoajien joukosta.

Game Music Collective

Game Music Collective eli GMC on suomalainen yhtye joka on erikoistunut pelimusiikin esittämiseen livenä. Avauskiertue järjestettiin 2017, jolloin he esiintyivät muun muassa Finlandia talossa. Kokoonpanoon kuului 20-henkinen orkesteri ja 20-henkinen kuoro.

Ydinryhmä muodostuu Sibelius-akatemian kasvateista. Perustaja Lukas Stasevskij on sellisti.

Akustisten soitinten lisäksi GMC käyttää myös elektronisia instrumentteja.