Kategoriat
musiikki

Sibeliuksen musiikki elokuvissa

Kansainvälinen elokuvatietokanta IMDB listaa Jean Sibeliukselle jopa 172 ääniraita-krediittiä, ja vielä lisää säveltäjä-nimikkeen alla. Ensimmäiset maininnat ovat jo mykkäelokuvien aikakaudelta, vanhimpana Victor Sjöströmin Berg-Ejvind och hans hustru vuodelta 1918.

Sibeliuksen musiikista elokuvissa käytetyin on luonnolliseti Finlandia, sitä kuultiin elokuvissa ensimmäistä kertaa jo 1920, Carl Th. Dreyerin Lehtiä paholaisen kirjasta taustalla. Arvostetun tanskalaisen ohjaajan elokuva koostuu neljästä episodista, joista yksi sijoittuu Suomen sisällissotaan.

Elokuvahistoriallisesti merkittävä oli myös Jazz Singer vuodelta 1927. Se oli ensimmäinen täysipitkä, puhuttu äänielokuva. Sibeliuksen teoksia tässä ei varsinaisesti esitetä, mutta osa näytelmään Pelléas och Mélisande sävelletystä musiikista kuullaan taustalla.

Myöhemmin Sibeliusta lähestyttiin useita kertoja Hollywoodin suunnalta yhteistyötä tarjoten. Muun muassa Walt Disneyn tuotantoyhtiö tiedusteli lupaa käyttää Tuonelan joutsenta Fantasia-piirroselokuvassa. Sibelius kuitenkin torjui ehdotuksen. Fantasiassa esitettiin lopulta muun muassa Igor Stravinskin Kevätuhriin sovitettu kohtaus.

Sibelius ei siis varsinaisesti säveltänyt musiikkia elokuvia varten, mutta myös hyvin kaupallisissa, kansainvälisissä tuotannoissa sitä on hyödynnetty. Suuren budjetin elokuvista Suomessa muistetaan varsinkin Renny Harlinin Die Hard 2, jossa Finlandia säestää koneen laskeutumista lentokentälle.

Elokuvien lisäksi Sibeliuksen tuotantoa voi bongata monista suosikkisarjoista kuten Simpsons, Walking Dead ja The Office.